16 Juli 2024

Onderzoek brede welvaart: inwoners in Noordelijk Nederland zijn in meerderheid positief over de Lelylijn

De meerderheid van de inwoners van de noordelijke provincies is positief over de aanleg van de Lelylijn. Wel verschilt per doelgroep en regio welke voor- en nadelen zij zien. Dit blijkt uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen, Planbureau Fryslân en Trendbureau Drenthe, dat werd uitgevoerd in opdracht van projectorganisatie Lelylijn.

Kwantitatief en kwalitatief onderzoek
Eén van de onderzoeken die de projectorganisatie Lelylijn uitvoert richt zich op brede welvaart. Brede welvaart gaat over de kwaliteit van leven, niet alleen nu, maar ook in de toekomst en op andere plekken. 
De projectorganisatie Lelylijn kijkt naar de economische voordelen van de Lelylijn, zoals betere verbindingen en toegang tot werk, maar ook naar de bredere impact van de spoorverbinding op het dagelijks leven van de inwoners. Dit gebeurt zowel kwantitatief, met behulp van cijfers en statistieken, als kwalitatief, door middel van gesprekken en workshops met bewoners.

In dit nieuwsbericht worden de resultaten van het kwalitatieve onderzoek bekend gemaakt. De resultaten van het kwantitatieve deel volgen na de zomer. 

Voor- en nadelen van de Lelylijn
Met input van inwoners is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de voor- en nadelen van de Lelylijn. De resultaten tonen wel verschillen per doelgroep. Zo zijn mensen uit Leeuwarden en omstreken behoudender. Bij hen overheerst de vraag; wat betekent de lijn voor gemeenschap en natuur? Daarentegen verwachten mensen uit Drachten en omstreken en Emmeloord en omstreken overwegend grote voordelen, omdat zij een centraal gelegen station krijgen. Groningers zijn ook zeer positief over de Lelylijn, omdat er een betere verbinding ontstaat met de rest van Nederland. Daarnaast zullen er naar verwachting meer gespecialiseerde banen beschikbaar komen voor Groningers door een betere bereikbaarheid.

Jongvolwassenen positief, 65-plusser negatiever
In het onderzoek is niet alleen onderscheid gemaakt tussen verschillende gebieden, maar ook tussen leeftijdsgroepen. Jongvolwassenen (scholieren en studenten) zien meer positieve effecten voor werk, woningen en bereikbaarheid. Voor 65-plussers wegen verwachte negatieve effecten van de aanleg wat zwaarder. De effecten op de natuur, identiteit en eigenheid zijn voor deze groep belangrijker.

Scenarioworkshops
Het onderzoek is gedaan onder 141 inwoners van Noordelijk Nederland in een serie scenarioworkshops. Deze werkvorm is een kwalitatieve methode om de verwachte positieve en negatieve effecten van de Lelylijn op de brede welvaart in kaart te brengen. De workshops zijn gehouden in Friesland (Leeuwarden en omstreken, Drachten en omstreken), Groningen (Groningen stad en omstreken, regio Leek/Tolbert) en Flevoland (Emmeloord en omstreken). De verschillende deelnemers vallen in de doelgroepen jongeren, studenten, mensen in de werkende leeftijd en mensen met een pensioengerechtigde leeftijd.

Rapport
De resultaten zijn verwerkt in het rapport Brede Welvaartsaspecten van een mogelijke Lelylijn.
Het rapport geeft inzicht in de resultaten per focusgroep en laat ook zien welke voor- en nadelen door de deelnemers zijn genoemd.

Actueel

Partners

Prorail Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Ministerie van Economische Zaken en Klimaat Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninnkrijksrelaties Provincie Groningen Provincie Friesland Provincie Flevoland Waterschap Zuiderzeeland Waterschap Wetterskip Waterschap Noorderzijlvest Gemeente Fryske Marren Gemeente Groningen Gemeente Heerenveen Gemeente Leeuwarden Gemeente Lelystad Gemeente Noordoostpolder Gemeente Opsterland Gemeente Smallingerland Gemeente Werstersellingwerf Gemeente Urk Gemeente Sudwest Fryslan