14 mei 2025
“We zijn er nog!”

In april werd bekend dat een groot deel van het Lelylijn-budget gebruikt gaat worden voor andere infrastructurele projecten, zoals de Nedersaksenlijn. Toch is het Lelylijn-project nog volop in beweging. Hoe zit dit precies? We vroegen het Stijn Lechner, projectdirecteur Lelylijn.
Is het project Lelylijn gestopt?
“Mensen vragen mij dikwijls of ik op zoek ben naar een andere baan. Veel mensen denken dat er geen Lelylijn komt en dat het project is gestopt. Ik begrijp dat dit beeld bestaat. Maar we zijn er nog! Feit is dat er een besluit is genomen over ‘het geld op de rekening’. Er is géén beslissing is genomen over de komst van de Lelylijn. De projectgroep Lelylijn is niet gestopt, want we hebben nog steeds een belangrijke opdracht.”
Wat doet de projectgroep Lelylijn nu?
“Nadat het onderzoek over de Lelylijn in 2024 was afgerond, hebben we aangetoond dat de Lelylijn meerwaarde heeft. Rijk en regio hebben beide geconcludeerd dat nut en noodzaak van het project groot is. Het kabinet heeft toen nog geen besluit genomen over het vervolg van de Lelylijn. Het project kon in ieder geval nog niet starten met de verkenningsfase. Maar het project is ook niet stopgezet. Er is budget en draagvlak om door te gaan en we hebben toen gekeken naar wat we wél konden doen. De Stuurgroep Lelylijn, waarin Rijk en regio vertegenwoordigd zijn, gaf ons de opdracht om een Masterplan Lelylijn op te stellen. In dit Masterplan onderzoeken we de financieringsmogelijkheden en we bespreken inhoudelijke vraagstukken. We richten ons op vier stationslocaties en onderzoeken de langetermijneffecten van de Lelylijn.”
Hoe lang gaat deze opdracht duren?
“Wij verwachten dat we in december 2025 de eerste onderzoeksresultaten op tafel kunnen leggen. Op dit moment zijn we bezig met aanbestedingen en het samenstellen van consortia van experts die de onderzoeken gaan uitvoeren..”
Komt er nu wel of geen Lelylijn?
“Goede vraag! De grootste uitdaging is op dit moment de financiering. Of de Lelylijn er daadwerkelijk komt? Dat weet ik niet. Wij zijn het in Nederland eigenlijk niet meer gewend om zulke grote infrastructuurprojecten op te pakken. De laatste echt grote projecten waren de Betuweroute en de HSL-Zuid. En dat is inmiddels meer dan twintig jaar geleden. Misschien is het tijd om weer open te staan voor zulke ambitieuze plannen. De Lelylijn gaat niet alleen over rails. Het gaat over de ontwikkeling van dorpen, steden, provincies en regio’s en de verbinding daartussen. Dat vraagt ook om verder vooruit te kijken dan we gewend zijn. In het Masterplan kijken we zelfs honderd jaar vooruit. Voor sommige mensen voelt dat wat ongemakkelijk, maar je legt de Lelylijn niet aan voor vandaag of morgen. Je doet het juist voor de generaties die na ons komen.”