07 juni 2024

Inwoners denken na over toekomst met de Lelylijn

Stel je voor dat je in 2050 leeft, in een tijd waarin de Lelylijn er al een tijdje ligt. Welke voordelen en nadelen ervaar je als inwoner?

Het project Lelylijn verkent de mogelijkheden en potentiële waarde van de Lelylijn aan de hand van vijf onderzoekslijnen. Eén van de onderzoekslijnen is brede welvaart. Brede Welvaart gaat over de kwaliteit van leven, niet alleen nu, maar ook in de toekomst en op andere plekken.

Als onderdeel van het onderzoek is een aantal workshops met inwoners gehouden. Deze workshops werden georganiseerd in samenwerking met Sociaal Planbureau Groningen, Trendbureau Drenthe en het Planbureau Fryslân.

Workshops met inwoners over Brede Welvaart

Tijdens de interactieve workshops konden inwoners meepraten en meedenken over brede welvaart en de Lelylijn. De workshops werden gehouden op allerlei locaties langs het mogelijke tracé (van Amsterdam, via de Flevopolder, naar zowel Groningen stad als Leeuwarden en het landelijke gebied in de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân). In de workshops zijn zoveel mogelijk doelgroepen betrokken: middelbare scholieren, studenten aan mbo, hbo en universiteiten, young professionals, mensen in de werkende leeftijd en gepensioneerden.

De deelnemers aan de workshops werd gevraagd om na te denken over de toekomst van onze regio’s en de rol die de Lelylijn hierin kan spelen. De workshop ging uit van de vier denkrichtingen die opgesteld zijn voor een mogelijke toekomst met een Lelylijn, met daarnaast een 0-scenario, een toekomst waarin er geen Lelylijn wordt aangelegd.

Bijeenkomst in Fryslân uitgelicht

Tijdens een van de bijeenkomsten in Fryslân werden de volgende punten als belangrijk genoemd:

Minder ‘emotionele’ afstandsbeleving tussen Randstad en het noorden door verkorte reistijd voor onder meer forenzen, verbreden van baan- en opleidingsmogelijkheden, cultuurbeleving en vrijetijdsbesteding sneller binnen handbereik, mogelijk betere leefomgeving, klimaat robuust; door verbeterde OV mogelijkheden minder autogebruik. De deelnemers hadden zorgen over o.a. mogelijk toenemende ‘leefsnelheid’, kosten en inkomensongelijkheid.

In september 2024 verwacht de projectorganisatie Lelylijn de totale uitkomsten van het onderzoek naar de brede welvaartseffecten te kunnen delen.

Lees meer over de onderzoekslijn Brede Welvaart.

Actueel

Partners

Prorail Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Ministerie van Economische Zaken en Klimaat Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninnkrijksrelaties Provincie Groningen Provincie Friesland Provincie Flevoland Waterschap Zuiderzeeland Waterschap Wetterskip Waterschap Noorderzijlvest Gemeente Fryske Marren Gemeente Groningen Gemeente Heerenveen Gemeente Leeuwarden Gemeente Lelystad Gemeente Noordoostpolder Gemeente Opsterland Gemeente Smallingerland Gemeente Werstersellingwerf Gemeente Urk Gemeente Sudwest Fryslan