Over de Lelylijn
De Lelylijn is een nieuwe, snelle spoorlijn die begint in Groningen/ Leeuwarden aan de ene kant en Lelystad aan de andere kant. De Lelylijn is belangrijk om de verbindingen tussen Noordelijk Nederland (Flevoland, Drenthe, Fryslân en Groningen) en de Randstad te verbeteren. Het doel is om de reistijd te verkorten en daarmee om de verschillen tussen regio’s kleiner te maken..
Onderzoeksfase 2022-2024
In 2022 besloten de landelijke overheid en de regio om een uitgebreid onderzoek te starten naar de Lelylijn. Eind 2024 heeft projectteam de Lelylijn het onderzoek afgerond en werd er een eindrapportage gemaakt. Het onderzoek bekijkt of de Lelylijn nuttig is, welke voordelen de spoorlijn kan opleveren, en wat de gevolgen zijn voor het leven, wonen en werken in heel Nederland en vooral in Noordelijk Nederland. Bekijk hier de onderzoeksresultaten.
Status van het Lelylijn-project
Op basis van de eindrapportage met onderzoeksresultaten heeft het kabinet nog geen beslissing genomen over het vervolg van de Lelylijn. Er zijn al wel belangrijke stappen gezet: de Lelylijn is opgenomen in het Hoofdlijnenakkoord en Regeerprogramma, en het MIRT-onderzoek bevestigde de noodzaak van de Lelylijn. Hoewel financiering voor een MIRT-verkenning nog ontbreekt, heeft de Tweede Kamer eind december 2024 twee moties aangenomen om middelen beschikbaar te houden en een Masterplan Lelylijn op te stellen.
2025: Masterplan Lelylijn
In opdracht van rijk en regio verdiept het projectteam Lelylijn zich in 2025 in het ‘Masterplan Lelylijn’. Dat betekent dat financieringsmogelijkheden worden bekeken en inhoudelijke vraagstukken verder worden besproken: we richten ons in dit masterplan op vier stationslocaties en nemen een brede blik op de langetermijneffecten van de Lelylijn.
Het Masterplan bestaat uit de volgende onderdelen:
- Masterplan 100 jaar
- Masterplan Financieringsmogelijkheden
- Masterplan Gebiedsverdiepingen