Omgeving en participatie
Online raadpleging onder inwoners
Als eerste stap is aan de bevolking van Nederland, in een uitgebreide online raadpleging, gevraagd wat zij belangrijk vinden voor de Lelylijn. Uit de reacties van ruim 11.000 inwoners uit heel Nederland blijkt dat zij waarde hechten aan een snelle spoorverbinding, die zorgt voor meer duurzaam vervoer, met een goede inpassing in de natuur, zodat meer banen binnen bereik komen en de economie sterker wordt. De projectdoelstellingen zijn vervolgens aangepast naar aanleiding van de resultaten van deze raadpleging.
Adviesraad Lelylijn
Via de Adviesraad Lelylijn zijn ook het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, zoals onderwijsinstellingen en natuurorganisaties, betrokken bij de Lelylijn. In de Adviesraad kunnen zij hun visie en advies geven over de uitkomsten van de verschillende onderzoeken over de Lelylijn.
Bijeenkomsten met jongeren
De projectorganisatie Lelylijn vindt het belangrijk om jongeren zoveel mogelijk bij het onderzoek naar de Lelylijn te betrekken. We zijn met hen in gesprek tijdens workshops, speeddates, presentaties en debatten op onderwijsinstellingen (mbo, hbo en universiteiten) en bij studentenverenigingen. Daarnaast werken we samen met stagiairs en trainees; in de Adviesraad van het project Lelylijn zitten twee jongeren van de Student Advies Commissie Groningen (SAC).
Informatiebijeenkomsten bestuurders, raadsleden en waterschappen
De projectorganisatie Lelylijn heeft diverse bijeenkomsten gehouden om bestuurders, raads- en Statenleden, en waterschapsbesturen bij te praten over de laatste stand van zaken met betrekking tot de onderzoeken rondom de Lelylijn.