Achtergrond

De Lelylijn is de voorgestelde treinverbinding tussen Noordelijk Nederland en de Randstad. 

In de jaren ‘60 werd er al gesproken over de aanleg van een spoorlijn tussen de Randstad en Noordelijk Nederland. Sindsdien zijn er meerdere studies en onderzoeken naar de Lelylijn gedaan. Toch is de spoorverbinding tussen Lelystad – Leeuwarden en Groningen nog altijd een ontbrekende schakel. In 2019 kreeg de Lelylijn een nieuwe impuls: een plan van provincies, gemeenten en belangengroepen kreeg steun van de regering. Rijk en regio besloten om samen te onderzoeken of de Lelylijn het waard is om verder te verkennen. In dit onderzoek werken we uit hoe de Lelylijn kan bijdragen aan versterking van de economie van het Noorden, de ontsluiting van nieuw te ontwikkelen woningbouwgebieden en betere internationale treinverbindingen met het noorden van Duitsland.

Eind 2022 hebben Rijk en regio gezamenlijk besloten tot een MIRT- en NOVEX-onderzoek naar de Lelylijn, een nieuwe en snelle spoor-verbinding tussen Lelystad en Groningen en Leeuwarden. Een spoorverbinding die Noordelijk Nederland (Groningen, Fryslân, Drenthe en Flevoland) en de Randstad dichter bij elkaar brengt en de verschillen tussen regio’s kan verkleinen.

Er werd een projectgroep aangesteld die als opdracht kreeg om meerdere aspecten rondom de Lelylijn te onderzoeken. Het onderzoek naar de Lelylijn richt zich op de meerwaarde van de Lelylijn en welk ontwikkelperspectief de Lelylijn (Noordelijk) Nederland kan bieden. Dit gaat over de spoorverbinding zelf, de ruimtelijke ontwikkelingen en de impact op de brede welvaart in Nederland en Noordelijk Nederland in het bijzonder.


Eind 2024: eindrapportage onderzoek

De onderzoeken naar de Lelylijn, die de afgelopen twee jaar (2022-2024) zijn uitgevoerd, staan uitgebreid beschreven in de eindrapportage. Samengevat blijkt uit de onderzoeken dat de Lelylijn meerwaarde biedt voor Noordelijk Nederland op het gebied van bereikbaarheid, wonen, werken, onderwijs en zorg. Daarnaast biedt de Lelylijn vooral interregionaal de oplossing voor een robuuster spoornetwerk, ook richting Duitsland. Op deze pagina kun je de eindrapportage en bijlagen bekijken.

Actueel

Partners

Prorail Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Ministerie van Economische Zaken en Klimaat Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninnkrijksrelaties Provincie Groningen Provincie Friesland Provincie Flevoland Waterschap Zuiderzeeland Waterschap Wetterskip Waterschap Noorderzijlvest Gemeente Fryske Marren Gemeente Groningen Gemeente Heerenveen Gemeente Leeuwarden Gemeente Lelystad Gemeente Noordoostpolder Gemeente Opsterland Gemeente Smallingerland Gemeente Werstersellingwerf Gemeente Urk Gemeente Sudwest Fryslan